SEASONS OF THE GRID - A RESIDENCY AND OFFICES

ZAC École Polytechnique - Saclay Campus


Project: 115 Housing, 180 Office stations, Common areas - Lot C1.3b Palaiseau, France
Program: Residential Services and Offices for New Entrepreneurs & Researchers
Design Team: Parc architectes
Client: REI Habitat
Status: Competition 2021

SLR_PERS_BIBLIOTHEQUE.jpg
SLR_PERS_LOGGIA_ETE.jpg
SLR_PERS_DRAWING_salonautomne.jpg
SLR_PERS_DRAWING_salonHIVER.jpg

Considering the Paris-Saclay campus as the meeting point of a metropolitan grid and the vast landscape of the plateau, the project explores this principle by animating a regular structure with collective spaces. It brings together 115 housing units for researchers, entrepreneurs and students with a group of offices with 180 workstations, where each of these common areas offers a specific climatic atmosphere in line with the seasons.


COMMON SPACES FOR EACH SEASON


Each common room is built around adapted climatic devices. There is a double-height summer loggia with a curtain on the south-western corner, a winter bow window with folded glass giving maximum light during the cold season above the entrance, a double-height mezzanine with sunbreakers designed to protect the glass from the sun's rays in the summer and let them in deeply in the autumn, a greenhouse under the sky that will prolong the warm season by starting it in spring and extending it into the heart of autumn, and finally a long bay window and its reading benches to the north to take advantage of the soft, continuous light all year round.


A REGULAR AND ASYMMETRICAL STRUCTURE


The wooden structure rests on a concrete base on the ground floor and first floor. The regular rhythm of the poles, cutting the width of the building into three bays. The regularity of the grid gives the opportunity to generate an asymmetry between the flats, in the South side the exposed and reduced bay: the flat spreads in depth. To the North side, the living space extends lengthwise behind large windows.