REHABILITATION OF AN OFFICE BUILDING

PARIS 11ÈME

Project : Building's facades transformation, offices floors refurbishment,outdoor spaces design
Site : 18 avenue Parmentier, 75011 Paris
Client : 6ème Sens Immobilier
Status : Completed (May 2014)
Photos : Thomas Lang

GIGOGNE BUILDING

The office building is situated in the 11th district of Paris, in the heart of a very dense urban fabric. Its principal façade is oriented towards a courtyard. The office can be accessed by going through the porch of a first building facing the avenue Parmentier. The original building dates back to the end of the 19th century and was expanded in the 1970s to create a patio. The project transforms the façades facing the courtyard and the patio in order to adapt office space to contemporary needs of comfort, light and heat.

 

WINDOWS BY THE COURTYARD

Typical of the parisian context, the building’s situation demands to largely open the existing office floors towards daylight in order to enlighten the courtyard. Façades and joinery from the original building were removed. The new facades, largely glazed with wooden window frames, are installed facing the courtyard and the patio. They allow to achieve transparency and porosity in a tigh and constrained space, therefore eliminating the initial confinement feeling. Not only do they allow a maximum amount of light, but the new façades also ensure thermal isolation for the future workspaces.

 

WOOD SEQUENCING

Aluminium facades from the 1970s expansion were designed without any consideration of harmony with the existing building. They are replaced by wooden façades designed to resume the sequencing of the original facades. Vertical mounts resume the lines found on the 19th century construction. The new composition marks vertically, while railing at the sills draws fine horizontal lines. Black lacquered metal strengthen the wooden structure and also animate the facade’s rythm.

  • Gris LinkedIn Icône
  • Gris Twitter Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

©Parc Architectes 2018 - Tous droits réservés