OFFICE BUILDING

PARIS - BATIGNOLLES DISTRICT

Project: LOT N5, ZAC Clichy-Batignolles
Program: Office floors, auditorium, restaurant, underground carpark
Client: Icade
Architects: PARC Architectes + CALQ Architecture
Engineers: Elioth + Bollinger Grohman
Status: Competition (2014)

OPEN THE GLASS BOX

A few years ago, technical conventions led to the design of office spaces under glass air-conditioned at 21 degrees C. The light must have been almost constant there. The air circulated there mechanically after being treated. The working environment thus made it possible to create the conditions considered optimal for the tertiary activity. Today, the ecological paradigm questions these habits. In our project, the work tops extend outside thanks to large peripheral balconies. These balconies protect the facade from solar radiation while allowing a maximum of indirect light to penetrate. They extend the views to the horizon by masking the railroad tracks at the foot of the building and by protecting from noise pollution. Outside on the balconies you can make free calls, have a lunch break, hold an informal meeting or just get some fresh air.

TAME THE WORK

Work practices are changing. The major industries of the early 20th century practiced the division of labor. During the post-war boom, the organization of work by project became widespread. Today, new IT companies are promoting creativity, exchange, autonomy and connectivity. The office tops are rearranged around thematic areas, isolation spheres or meeting poles. The project floors are free, without posts. They leave all the planning possibilities open. The plenum of the false floors distributes all the fluids allowing a connection at any point of the floor.

AIR STRUCTURE

Office air is not air conditioned. It is the inertia of the concrete structure that provides heating and cooling. Water circulates in the ceilings which become thermally active. In winter the heat radiates. In summer, strong night ventilation allows you to store freshness throughout the day. Ventilation takes place in the hollow structure of the building. Air enters through the balconies, circulates in the raised floor and is extracted by solar chimneys positioned between the posts. Ventilation and cooling are hybrid. Air circulation is naturally by convection and wind draft. Mechanical systems provide backup when needed.

The office building is a superimposition of wooden decks, supported by air columns. The structure is refined on the floors to clear the view and accommodate the light. Seen on the axis of the Berthier avenue, along the railway line and at the end of the northeast axis, this building is installed like a fine construction in the open air.

  • Gris LinkedIn Icône
  • Gris Twitter Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

©Parc Architectes 2018 - Tous droits réservés